loading...

Känn historiens vingslag

För den kulturintresserade är Gotland som en skatt som bara väntar på att upptäckas. Frågan är om det räcker med en livstid att se allt som ön har att erbjuda? Bara på norra ön finns en hel del spännande saker för de flesta smaker.

Bergmancenter
För cineasten är Bergmancenter på Fårö ett givet utflyktsmål där man kan återuppliva många minnen från Ingmar Bergman. Bergmanscenter på Fårö är en stiftelse och en mötesplats kring Ingmar Bergmans livsgärning och konstnärskap – de anordnar utflykter, föreläsningar, filmvisningar, utställningar m.m. Här kan du också sitta ner på Café Smultronstället och äta en bit medan du njuter av något du köpt i butiken.

Bungemuseet
Gör en resa i tiden hos Bungemuseet – ett lokalt kulturhistorisk utomhusmuseum med gårdar och miljöer från 16- 17-
18- och 1900-talen. Här finns den rike storbondens gård likväl som den fattige backstusittarens enkla boning.

Bläse Kalkbruk
Vid Kappelshamnsvikens nordöstra kust hittar du Bläse Kalkbruk som skildrar stenarbetarnas hårda liv och leverne. I en av Bläses två gamla kalkugnar finns en lokal som nuförtiden används som galleri.

Gotlands Försvarsmuseum
Den militära närvaron har varit ett ständigt återkommande inslag på Gotland genom tiderna. På Gotlands Försvarsmuseum i Tingstäde finns mycket bevarat och mycket att lära. När du ändå är i Tingstäde, passa på att bada i träsket (jo, det heter så på Gotland och är att likna vid ordet sjö) och se om du kanske kan få en skymt av det berömda bulverket under ytan.

Mycket att se runt hela ön
Om du besöker Visby bör du ta en närmare titt på den medeltida ringmuren. Ett 3,5 km långt byggnadsverk som i väsentlig grad bidragit till att Visby utsetts till världsarvstad. Vart du än åker på ön hittar du platser som påminner om svunna tider, där man verkligen kan känna historiens vingslag... Genom alla tider har Gotland haft en speciell dragningskraft på hantverkare och konstnärer och så är det även idag. Det sägs att det beror mycket på det speciella ljuset. Många av dem har dörren på glänt för förbipasserande, så stanna till då tillfälle ges. För den konstintresserade kan vi även varmt rekommendera Museum Lars Jonsson i Vamlingbo.